Lazer / Termal Kameralar; düşük ışıklı veya tamamen karanlık ortamlarda 500/800/1200 metre gibi mesafelerde lazer ışınlarını kullanarak gece görüşü aydınlatmasını sağlayan yüksek teknolojiye sahip özel kameraların genel adıdır.
Lazer Kameralar; beraber çalıştığı yüksek hızla yatay ve düşey dönüş yapabilmektedir.
Termal Kameralar insan gözünün göremediği dalga boyundaki Infrared (kızılötesi) ışınımı elektrik sinyallerine dönüştürerek görülebilir hale getirebilen teknoloji ile çalışan kameralardır.
Tüm nesneler bir tür kızılötesi radyasyon(ışınım) yayar ve bu ısının iletilme yollarından biridir. Bir nesne ne kadar sıcak olursa, o kadar fazla kızılötesi ışınım üretir. Termal kameralar bu ışınımı görebilir ve insan gözünün görebileceği bir görüntüye dönüştürebilir. Yani Termal kameralar, farklı seviye veya dalga boylarında kızılötesi ışınımı yakalayarak sıcaklığı algılar, bu sıcaklığı kaydeder ve ardından her bir sıcaklığa etrafındaki diğer nesnelere kıyasla ne kadar ısı yaydığını görmemizi sağlayan bir renk tonu tanımlar. Bu ışınım çıplak gözle görülemez ancak yoğunluğu yeterince yüksekse ısı olarak hissedilebilir.Soğuk nesneler genellikle mavi, mor veya yeşil bir renkte görünürken, sıcak nesneler kırmızı, turuncu veya sarı renklerde görünürler.
Standart güvenlik kameralarında görüntü kameradan içeri giren ışık sayesinde oluşturulurken termal kameralar görüntüyü ısı sayesinde oluşturmaktadır. Eğer algılanması istenen nesne veya insanın sıcaklığı bulunduğu ortamla aynı sıcaklıkta ise algılama güçleşmektedir. Termal kameralar 0,01 °C gibi çok küçük farklılıklarda dahi görüntüyü oluşturabilmektedir.
Infrared (IR) Kamera Sistemleri ile Termal Kamera Sistemleri arasında benzerlikler olmakla birlikte birbirlerinden tamamen farklı kamera sistemleridir. Infrared Kamera sistemlerinde izlenmesi istenen alanı aydınlatmak için kısa dalga boylu kızılötesi ışık kullanılmaktadır. Kızılötesi enerjinin bir kısmı kameraya geri yansıtılır ve görüntü oluşturmak üzere kullanılır. Termal görüntüleme kamera sistemleri ise orta veya uzun dalga boyu IR enerjisi kullanmaktadır..
Sadece karanlıkta çalışan Infared gece görüş kameralarının aksine termal kameralar gün ışığını kesebilir ve sahip olduğu teknoloji avantajı sayesinde gece/gündüz ayrımı olmaksızın kullanılabilmektedirler.
Nerelerde Kullanılır?
Termal kameralar günümüzde çevre güvenlik sistemleri ve askeri güvenlik amaçlı projelerden başlayarak , Covid-19 salgınında kapalı ortamlara girişlerde yayılımı engellemek ve yüksek vücut sıcaklığına sahip kişileri uzaktan hassas bir şekilde tespit edebilmek amaçlı olarak vücut sıcaklığı tespit sistemlerinde de kullanılmaktadır. Bunların dışında el tipi ve sabit termal kameralarla endüstride ısınan panoları, kabloları, trafoları veya motorları vb birçok farklı şeyi tespit edebilmek mümkün olabilmektedir.
Lazer Kameralar
Lazer Kameralar düşük ışıklı veya tamamen karanlık ortamlarda 500/800/1200 metre gibi mesafelerde lazer ışınlarını kullanarak gece görüşü aydınlatmasını sağlayan yüksek teknolojiye sahip özel kameraların genel adıdır. Lazer Kameralar; beraber çalıştığı yüksek hızla yatay ve düşey dönüş yapabilmesini ve her türlü hava koşulunda çalışabilmesini sağlayan muhafazalı motorları ve üzerinde bulunan x48 Optik Zoom Lensleri ile yüksek çözünürlükte görüntü kalitesi ile uzak mesafelerdeki alanlardan detaylı görüntüler elde edilebilmektedir. Hareketli ve Zoom özellikli Lazer Kameralar önceleri yüksek fiyatından dolayı çoğunlukla askeri projelerde savunma ihtiyaçları için kullanılmaktayken fiyatlarının gelişen teknoloji ile düşmesiyle birçok özel projede de kullanılmaya başlanmıştır.